MakarskaPriroda

Biokovo cesta

0%

User Rating: 4.45 ( 1 votes)

Single track narrow street

Čak i ako planine na prvi pogled ostavljaju dojam kao da su „gole“ ili siromašne biljkama i životinjskim vrstama, stvarnost izgleda vrlo drugačije. U planinama Biokovo raste više od 1500 različitih biljnih vrsta, s više od 40 endemskih vrsta. Među njima su najpoznatija Tuftasto zvono (Edraianhtus pumilio), a iz porodice pahuljastih cvjetova Centaurea cuspidata i Centaurea gloriosa.

Park se nalazi 6km od Makarske u smjeru Vrgorcu, uz biokovsku cestu do ulaza u park.

Ako tražite kontrast moru, pronaći ćete ga u ovom parku. Posjet vrha Svei Jure vrijedi! Put zmijski diže kosu na dobrih 20 km visine od 1700 metara – nagrada su spektakularni i neočekivani pogledi. Tko nije baš iskusan u vožnji planinskim cestama ili mu širina automobila nije u potpunosti pod nadzorom, ali treba se suzdržati od posjeta, jer u suprotnom će živci na ponoru ili zaštitnom ogradi biti pretjerani

Spektakularni pristup

Od ulaza u park (365 sati) do najvišeg vrha Sv.Jure je 1762. a. d. M. a do njih možete doći samo jednosmjernom uskom ulicom. Jednako je to najviša cesta Hrvatske u dužini od 23 km. Ako se odlučite posjetiti pješice, do vrhova Biokovo vodi više od 40 planinskih staza od obale i zagorske strane.

Sljedeći video prikazuje koliki je omjer puta

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Check Also

Close
Close